Uitdagingen voor nieuwe ondernemers

Ondernemers komen tijdens het opzetten van een bedrijf regelmatig uitdagingen tegen die zij nog niet eerder hebben beleefd. Het is voor hen op dat moment dan ook moeilijk om de juiste stappen te nemen die zullen bijdragen aan het verder verbeteren van het bedrijf. Vooral nieuwe ondernemers komen uitdagingen tegen die erin kunnen resulteren dat ze even het eind van de tunnel niet meer zien, en juist dat element kan ertoe leiden dat zij tijdelijk tegen grote obstakels aanlopen.

Het is als ondernemer continu nodig om te zorgen dat je de taken die nodig zijn voor de groei van jouw bedrijf op de beste manier uitvoert. Dit is de grootste verantwoordelijkheid voor een ondernemer en het is zorg dat de ondernemer zelf gaat zoeken naar de juiste manieren om oplossingen te bieden aan de problemen waar hij of zij op dit moment binnen het bedrijf mee kampt. Als ondernemer maak je meerdere problemen per dag mee en kan het aantal problemen dat je over een heel jaar meemaakt oplopen tot de honderden. Niet ieder probleem is even groot en even belangrijk, maar het is toch goed om zelf te zorgen dat je de uitdagingen die op jouw pad komen op de beste manier kunt aanpakken.

Cashflow behouden

Bij cashflow spreken we over de hoeveelheid geld die binnen het bedrijf beschikbaar is om te zorgen dat alle onderdelen die op dit moment spelen gefinancierd kunnen worden. Het is als ondernemer belangrijk te zorgen dat er altijd voldoende cashflow aanwezig is, dit houdt in dat er altijd voldoende geld op de bank staat om de komende maanden alle taken mee te betalen. Hoe hoger de maandelijkse kosten, hoe hoger de cashflow moet zijn. Daarbij is het aan de ondernemer om te zorgen dat er geen hoge uitgaven zijn op het moment dat de cashflow dat niet toestaat.

Het loont voor de meeste ondernemers dan ook om samen met een boekhouder of accountant te gaan zitten en te kijken wat er gedaan kan worden om te zorgen dat de cashflow zo veel mogelijk kan worden behouden. Dit zal er uiteindelijk in resulteren dat de cashflow binnen het bedrijf op peil blijft en dat er geen problemen zullen ontstaan op het gebied van financiën. Het is slim om hier altijd een persoon voor te hebben die hier kritisch naar kan kijken, omdat dit veel geld kan schelen.

Managen van tijd

Time management is voor de meeste ondernemers nog steeds een onderdeel waar het regelmatig fout gaat. Het is allereerst belangrijk dat er wordt gekeken op welke manier er voldoende werk kan worden uitgevoerd en op welke dagen je aan het bedrijf gaat werken. Sommige ondernemers werken doordeweeks, anderen in het weekend en sommigen zelfs doordeweeks en in het weekend. Door goed te kijken naar de manier waarop de tijd wordt gemanaged, kan worden voorkomen dat er sprake is van overboeking en dat dus niet alle taken op de beste manier kunnen worden uitgevoerd.

Het is binnen time management ook belangrijk dat er voldoende tijd voor jezelf is. Je wilt tenslotte zorgen dat je ook momenten hebt waarop je even zelf tot rust kunt komen en waarbij je dus niet gestoord wordt door het werk dat nog klaar ligt. Door elke week in ieder geval een dag vrij te nemen help je jezelf om naar een time management-schema te werken waarin werk voorop staat maar waar ook voldoende rust in voorkomt.

Taken uitbesteden

Als ondernemer wil je de taken natuurlijk het liefst zo veel mogelijk zelf uitvoeren. Tenslotte ben je zelf de persoon die ervoor kan zorgen dat je op de beste manier de taken en diensten levert die nodig zijn om het bedrijf te laten groeien. Het uitbesteden van taken kan echter erg onnatuurlijk aanvoelen omdat jij je wellicht zorgen zult maken of de kwaliteit van het werk wel overeenkomt met de kwaliteit die jij zelf levert. Het is daarom goed om samen met iemand te gaan kijken op welke manier bepaalde taken bij jou kunnen worden weggelegd en er op deze manier kan worden gezorgd dat je de taken die er nog liggen in ieder geval zelf uitvoert. Door iemand aan te nemen die bepaalde taken voor je overneemt, of simpelweg een freelancer aan jouw bedrijf te koppelen, weet je zeker dat je op de beste manier aan de slag kunt gaan en ook zelf niet overboekt zult zijn.

Groei van het bedrijf

Tijdens de eerste fases van het bedrijf is het belangrijk om te kijken op welke manier je kunt bijdragen aan de snelste groei. De groei van het bedrijf is nog steeds bij ieder bedrijf de belangrijkste statistiek. Als het bedrijf niet voldoende groeit dan zit er weinig levensvatbaarheid in en kan dit erin resulteren dat het bedrijf op termijn niet voldoende omzet draait om door te gaan. Houd daarom altijd goed de groei van het bedrijf in de gaten, zowel op het gebied van omzet als personeel, om te zorgen dat er flinke slagen gemaakt kunnen worden op de belangrijke momenten binnen het bedrijf.