Wat je moet doen en moet overwegen voordat je een bedrijf start

Een bedrijf starten staat bij veel mensen nog steeds op de wensenlijst. Het werken voor een baas is niet voor iedereen geschikt, dus het is voor de meesten dan ook een goede stap om richting het ondernemerschap te gaan. Toch komt hier vrij veel bij kijken, je hebt onder andere te maken met het zoeken naar klanten, het uitvoeren van opdrachten, het betalen van belasting en nog veel meer. Voordat je een bedrijf start is er dan ook nog veel te regelen en moet je ook goed overwegen of het wel de juiste stap is en of jouw idee of concept wel rendabel genoeg is.

Overwegen om te ondernemen is altijd het zwaarste onderdeel. Je wilt wel graag ondernemen, maar er komen ook talloze factoren bij kijken die er op dit moment toe leiden dat jij de stap nog niet hebt genomen. Wellicht zijn er zelfs factoren waar je zelf nog niet aan gedacht had maar die ook erg belangrijk zijn bij de overweging om een eigen bedrijf te starten. Het is in dit geval belangrijk om de onderstaande punten eerst door te lezen, zeker te zijn dat dit wel bij jou past en zo te zorgen dat je op de beste manier kunt overwegen of de baan als ondernemer wel goed bij jouw visie voor jouw eigen leven aansluit.

Test eerst het idee

Voordat er een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is gedaan is het al essentieel om jouw idee te testen. Zijn er wel mensen die jouw diensten en producten willen afnemen? Het is zonde om ontzettend veel tijd in de administratie te steken als je pas op een later moment leert dat eigenlijk niemand het product of de dienst die jij aanbiedt zou aanschaffen. Dat is simpelweg zonde van je tijd en daarmee ook een onderdeel dat je echt zult moeten voorkomen. Het is in plaats daarvan veel beter om alvast rond te kijken binnen jouw markt en mensen te zoeken die jouw product of dienst – zodra het op de markt is – echt gaan afnemen. Dit biedt ook alvast een stukje zekerheid vooraf aan het moment dat je echt gaat beginnen, omdat je hier bijvoorbeeld al een bepaalde omzet aan kunt koppelen voordat je echt start.

Het testen van het idee voorkomt dat je vooraf al veel tijd en geld gaat steken in een concept dat misschien helemaal niet levensvatbaar is. Dit kan er in de toekomst toe leiden dat je veel tijd en geld verspilt aan iets wat eigenlijk helemaal niet toekomstbestendig is. Je moet tijd en geld in het begin van de onderneming altijd hoog waarderen, want er is maar een beperkte hoeveelheid van. Het is in dit geval dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je op de beste manier kunt starten en dus al vooraf zekerheden kunt hebben op het gebied van klanten, omzet en levering van diensten en producten.

Bouw nu al een netwerk op

Binnen het ondernemerschap gaat het er al snel om wie jij zelf kent. Op het moment dat jij een goed netwerk hebt kunnen samenstellen met mensen die zelf ook weer een groot netwerk hebben, is het bijzonder eenvoudig om jouw diensten en producten aan de man te brengen. Het loont daarom om nu al met mensen in gesprek te gaan over de potentiële business die jij wilt gaan opzetten. Dit helpt je ook te overwegen of er vraag is naar de producten en diensten die jij levert.

Zoek naar een mentor

Een mentor, of adviseur, is iemand die klaar kan staan op het moment dat je even niet weet hoe je bepaalde zaken moet regelen. Mentoren zijn een van de meest effectieve personen binnen jouw netwerk, omdat deze jou flinke stappen kunnen laten zetten op het gebied van voortgang en groei van jouw bedrijf. Het is daarom aan te raden om altijd een mentor aan jouw zijde te hebben, vooral wanneer je nog maar net met het ondernemerschap bent begonnen. Uiteindelijk zul je merken dat de mentor je op de moeilijkste momenten kan helpen, en als ondernemer zul je ontzettend veel moeilijke momenten meemaken. Hoe eerder je begint met het zoeken naar een mentor, hoe eerder je gebruik kunt maken van de expertise van bepaalde mensen in jouw netwerk. En dat zal uiteindelijk aanzienlijk bijdragen aan jouw groei als ondernemer.

Houd voldoende spaargeld klaar

Er komen tijdens het ondernemerschap momenten waarop je niet zo veel omzet draait als dat je vooraf had gehoopt. Dit kan onder andere komen doordat een bepaalde deal niet doorgaat of doordat er een factuur blijft liggen die je zelf het liefst zo snel mogelijk betaald wilde hebben. Het is als ondernemer dan ook slim om altijd voldoende spaargeld op de bank te hebben staan, omdat dit uiteindelijk zal zorgen voor voldoende financiële rust. Veel ondernemers komen er binnen de eerste paar maanden achter dat alles toch niet zo eenvoudig is als dat het vooraf leek. Door altijd een potje klaar te hebben staan voorkom je problemen op het moment dat er minder inkomsten binnenstromen en verzeker je voor jezelf dat je geen problemen zult hebben op het gebied van financiën.

Houd altijd een plan B klaar

Hoe mooi de stappen die jij voor jezelf in het hoofd hebt ook zijn, het is altijd belangrijk om een goed plan B klaar te hebben staan. Dit plan kun je uitvoeren op het moment dat je bepaalde doelen binnen de onderneming niet haalt. Zo kan het voorkomen dat de dienst of het product dat jij aanbiedt toch niet zo goed in de markt groeit als dat je vooraf had verwacht. Op dat moment is het handig als je op iets anders kunt terugvallen, zodat je kunt voorkomen dat er problemen ontstaan met betrekking tot salaris van personeel of jouw eigen salaris. Bovendien biedt een plan B altijd een beetje zekerheid. En vooral zekerheid is als ondernemer ontzettend belangrijk, omdat je in de meest situaties juist te maken zult hebben met zo min mogelijk zekerheid.

Kijk nu al naar belastingvoordelen

Ondernemers krijgen in Nederland redelijk wat voordelen als het aankomt op het betalen van belasting. Het is dan ook slim om nu al te kijken van welke regelingen je gebruik kunt maken op het moment dat je een keer belastingaangifte voor jouw onderneming gaat doen. Er is onder andere een zelfstandigenaftrek, waarmee je bijzonder veel geld kunt besparen. Voor ondernemers die bijvoorbeeld in het eerste jaar nog niet zo veel omzet draaien, kan er ook gebruik worden gemaakt van de BTW-regeling. Hierbij mag je de BTW gewoon houden wanneer deze onder een bepaalde grens valt, waarbij je dus enkele honderden euro’s of zelfs ruim duizend euro op jouw bankrekening mag laten staan. Dat is ontzettend mooi meegenomen in het begin, dus het loont om nu al naar dit onderdeel van de financiën te kijken.